Toen ik begon met mijn zoektocht naar #gaveimpactmakers, was Max Meijer van Green Side één van de eersten aan wie ik dacht. Ik had deze jonge enthousiasteling twee jaar geleden ontmoet en zijn verhaal, en dat van Green Side, was blijven hangen. Max was dan ook de eerste #gaveimpactmaker die ik interviewde voor het boek-project Gave Impact Maken. Via dat interview stuitte ik ook op Léon Polman, bij wie het Green Side verhaal was begonnen. Uit beide interviews is een mooi, inspirerend verhaal ontstaan. Over hoe anders kijken leidt tot anders handelen. En over aanhaken bij iets bestaands en op die manier gave impact maken.
Eerst over Green Side. Een fantastisch voorbeeld van impactondernemen. Green Side maakt en verkoopt unieke producten van restmateriaal. Duurzaam, sociaal en lokaal. Zoals notitieboekjes van gebruikte schoolschriftjes. Die verzamelen ze bij lokale scholen in en laten deze bij een lokale sociale werkplaats in elkaar zetten. Meer over hun aanpak en producten via: https://green-side.nl/.
Het begon allemaal bij Léon Polman, een paar jaar geleden. Hij was toen 23 jaar oud en net klaar met zijn studie Organisatieverandering en Management. Tijdens het opruimen van oude artikelen en scripties viel het Léon op dat vrijwel alles enkelzijdig bedrukt was. Het papier was maar voor de helft gebruikt. Léon zag potentie en is dezelfde week nog naar de lokale printshop gegaan om vier eerste notitieboekjes met gebruikte velletjes te laten inbinden. Het waren de eerste prototypes. Kosten? Ongeveer €20 euro.
Overal waar Léon kwam, nam hij de prototypes mee. En legde ze af en toe spontaan voor iemands neus. Om het idee, het concept, te testen in de praktijk. Voornaamste vraag: vinden mensen het superirritant dat de helft van het boekje beschreven is? Of vinden het mensen het juist interessant en worden ze er nieuwsgierig van? Dat laatste bleek bijna altijd het geval. Mensen gingen minutenlang de achterpagina’s bekijken en gingen zelfs vergelijken wie het leukste boekje had.
Dat gaf vertrouwen om de volgende stappen te zetten. Wederom op een basis van doen door te ontdekken. Zo leerde Léon al snel dat basisscholen, en niet kantoren, de beste bron voor het inzamelen van het restmateriaal waren. En door gewoon binnen te stappen bij een lokale sociale werkplaats, had hij ook al snel de eerste plek gevonden waar de productie georganiseerd kon worden. Zo was er binnen no-time een blauwdruk voor een hyperlokale keten. En die keten kan vrijwel overal worden gerealiseerd. Overal waar een basisschool, sociale werkplaats en potentiële afzetmarkt binnen kleine afstand tot elkaar te vinden zijn. Perfect voor een soft franchise-constructie, die nu de basis vormt voor het verdienmodel van Green Side.
Léon volgde zo nauwgezet de stappen en filosofie uit The Lean Startup, één van de vele boeken waarin hij zich tijdens zijn studie had verdiept. Andere boeken zaten vooral in de hoek van het bouwen van een team, op basis van vertrouwen. Dat vertrouwen is een kernwaarde gebleven voor Léon: “De potentie van mensen komt het beste tot uiting, wanneer je ze vertrouwen geeft”.
En dat vertrouwen gaf Léon bijvoorbeeld aan Max Meijer. Max wilde van jongs af aan ondernemen. Dingen voor zichzelf doen. Touwtjes in eigen handen. Maar het moest wel waarde creëren, iets toevoegen.
Hij was echter zoekende naar ‘hoe dan’ en ‘wanneer’. Tot hij toevallig Léon ontmoette. Nou ja, helemaal toevallig was dat ook weer niet. Léon was namelijk ook één van de medeoprichters van het ‘Levensbazen’, een community platform voor studenten en Young Professionals. Op die energie sloeg Max aan. Léon verteld meer over Green-Side en Max vroeg daarop al snel of hij het in Groningen mocht uitrollen. Zag het als perfecte kans om te beginnen met impactondernemen, naast zijn studie Technische Bedrijfskunde. En naast de DaVinci-minor die hij destijds volgde. Waarin het ging over naar buiten treden, mensen spreken. Achter je laptop vandaan komen. Léon leende een klein startbedrag aan Max. Zodat hij kon investeren in twee inbindmachines, draadruggen en bakken om papier te verzamelen. Weer op die basis van vertrouwen. Zonder harde deadline van terugbetalen. Het was binnen een jaar terugbetaald.
Belangrijker nog, Max was los. En zo ook Green Side Groningen. Inmiddels is Green Side actief in steeds meer regio’s. En is er een kernteam van vier enthousiaste, jonge ondernemers. Naast Max en Leon zijn dat Anne-Pim van Oostveen en Jori Lamboo. De kracht van Max ligt in de processen, het bij elkaar brengen van alles. Dat de sociale werkplaats met rust en routine kan werken, maar dat dit ook strookt met wat Green Side in de markt kan afzetten.
En daarmee zitten er twee krachtige boodschappen in het verhaal van Max bij Green Side:
- Je hoeft niet altijd zelf iets te starten, je kunt ook bij iets bestaands aanhaken om gave impact te maken.
- Het draait niet alleen om creativiteit om aan iets nieuws bij te kunnen dragen. Je kunt ook impact maken door de processen naar een hoger niveau te tillen.
Ook het verhaal van Léon zit bomvol inspiratie voor beginnende impactondernemers:
- Anders kijken, leidt tot anders handelen. Zie je afval? Of de potentie van restmateriaal?
- Wanneer je het proces leuk blijft vinden, dan hou je het impactondernemen een stuk makkelijker vol.
Een laatste belangrijke les uit de verhalen van beide heren ligt wat mij betreft op het vlak van ‘ruimte’. Eén van de hoofdstukken in het boek-je Gave Impact Maken zal gaan over ‘ruimte creëren’. Vanuit verschillende perspectieven, waaronder financieel. Zowel Léon en Max werken beiden nog naast Green Side. Maar hebben duidelijk tegen hun werkgevers aangegeven dat ze graag ruimte wilden behouden voor hun impactavontuur met Green Side. In feite realiseren ze zo hun eigen ‘basisinkomen’.
En hoewel het qua tijd daarmee soms wel schuurt (hoeveel sneller zouden we kunnen gaan, wanneer we allemaal al onze tijd in Green-side zouden investeren?) kan de gezamenlijke visie blijven bestaan: Groei op basis van vertrouwen en energie. Kleine stap voor kleine stap.
Ik ben enorm blij met de verhalen van Max en Léon. Ze passen als een handschoen in het boek-je Gave Impact Maken. Omdat ze vertrouwen, inspiratie en praktische handvatten bieden voor andere aspirant- of beginnende impactondernemers.
Nog veel meer over Green-Side lees je op de website. https://green-side.nl/
En een aanrader is om Léon Polman op linkedin te gaan volgen. Naast Green-Side schrijft Léon ook veel over zijn visie op het impactondernemen. En wil daarbij vooral inspireren om toch nog een keer, en dan anders, naar mens, materiaal, en jezelf te kijken.