Gratis gaafs

Ik zet graag aan tot impactondernemen en help vooral graag bij de eerste creatieve fase; ideation, brainstormen, idee selectie en prototyping. Op deze pagina tref je een aantal gratis tools die ik heb gemaakt. Simpel, maar leuk en effectief om het creatieve proces een boost te geven. Gebruik ze gerust in je lessen of ondernemersprogramma! Of voor je eigen creatieve proces.

Het betreft:

  1. Wenskaart aan de wereld (Nederlands en Engels): Waarom wil je eigenlijk impactondernemen? Wat wens jij de wereld? Hoe wil jij daar aan bijdragen?
  2. Creatieve opwarmopdrachten (Nederlands en Engels): uit te printen opdrachten om er creatief even lekker in te komen 🙂

1. Wenskaart aan de wereld

In onderwijs- en ondernemersprogramma’s krijg je als het goed is veel praktische tips en handvatten. Die je helpen ‘hoe’ te ondernemen en ‘wat’ te doen. Maar de belangrijke eerste vraag is: Waarom? Waarom wil je impactondernemen?

Dat is best een diepe vraag. Om daar een eerste zetje bij te geven, heb ik een wenskaart getekend. Een wenskaart aan de wereld. Om in te vullen. Waar wens je de wereld ‘meer’ van? En waar ‘minder’?

Alle #gaveimpactmakers die ik heb gesproken, voor dit platform en straks het boek, hebben de wenskaart ook ingevuld. Een aantal staan ook al op deze site.

Hieronder kun je verschillende versies van de wenskaart aan de wereld gratis downloaden. De originele schets voor in je presentatie en een vertaling van de schets naar een werkbare versie.

Lijkt het je leuk om vaker van me te horen? Meld je aan voor de nieuwsbrief. * Mocht je een error tegenkomen op mobiel, bevestig je inschrijving dan even via je laptop/desktop.

Schrijf in voor nieuwsbrief

* indicates required

2. Creatieve opwarm-opdrachten

Tijdens het coachen van (student-)ondernemers merk ik vaak dat ze moeite hebben met wat ik het leukste onderdeel vind: de ideation-fase. Specifiek het brainstormen. Ideeën genereren. Dingen aan elkaar knopen. Binnen de kaders van het daarvoor geïdentificeerde en gedefinieerde probleem. Maar binnen die kaders vooral vrijuit denken. Even lekker gek doen. Buiten de lijntjes kleuren.

Vaak lijkt er bij studenten of deelnemers aan ondernemersprogramma’s een mentale rem ingetrapt te worden. Uit een bepaalde spanning of onzekerheid om richtlijnen en kaders even los te laten.  Of uit angst voor een oordeel misschien?  

Daarom begin ik mijn ideation – & brainstormworkshops altijd met een creatieve warming-up. Om de individuele mentale blokkades weg te nemen. Maar ook om een veilige, vertrouwde omgeving te creëren. Zo geef je jezelf (en een eventueel team) volop ruimte en vertrouwen om vrijuit ideeën te bedenken, te uiten en op te schrijven.   

Ik heb vier van mijn favoriete creatieve opwarm-opdrachten in een document gezet. Die kun je hieronder gratis downloaden (er is een Engelse en Nederlandstalige versie). Print ze uit voor je deelnemers en gebruik ze om creatieve sessies met studenten, collega’s, vrienden of familie een kickstart te geven.


Gelukt? Ik hoor graag je ervaringen, ideeën en feedback! Stuur me een mailtje: tom@gaveimpactmaken.nl


Lijkt het je leuk om vaker van me te horen? Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Ik heb het graag over impactondernemerschap, met focus op de eerste creatieve fase van innovatie en ondernemerschap: design thinking, ideation, idee selectie en prototyping. Altijd met aandacht voor mens en milieu. 

* Mocht je een error tegenkomen op mobiel, bevestig je inschrijving dan even via je laptop/desktop.

Schrijf in voor nieuwsbrief

* indicates required