Boek-project ‘Gave Impact Maken’

Ik  (Tom Steffens, initiator van FitGaaf!) ben begonnen met het schrijven van een boek(je), met als werktitel ‘Gave Impact Maken’. Over de eerste stappen die je kunt nemen om een impactvolle(re) invulling te geven aan je leven. Het gaat om impactondernemen in brede zin. Van je eigen onderneming tot het starten van of aansluiten bij een coöperatie of ander ‘commons’-initiatief.

Dit boekje wordt voor iedereen die het anders wil doen. Voor zichzelf en de wereld om zich heen. Voor wie niets geeft om carrière maken, een steeds groter huis en snellere auto. Maar des te meer om vrijheid en tijd. Tijd voor jezelf en de mensen om je heen.

Voor wie zich zorgen maakt over waar het met de wereld heengaat. En zich daar niet bij neer wil leggen, maar actie wil ondernemen. Voor wie het idee om zelf iets te beginnen, spontaan tot een glimlach en kriebels in de buik leiden.

Maar waar te beginnen? Eigenlijk maakt het niet uit. Als je maar begint. Die belangrijke eerste stap zet. Door met jezelf af te spreken: “ik ga het gewoon proberen”.

Een boekje over beginnen dus. Met impactondernemen. Het starten en groeien van je eigen onderneming, met positieve impact op je eigen leven en dat van anderen.

Met nadruk op boekje. Geen dik boekwerk. Verre van compleet ook. Het moet een boekje zijn dat je makkelijk, in etappes, op de wc kunt lezen. Of op de bank. Binnen een dagdeel uit te lezen. Om daarna aan de slag te gaan.

Want zulke boekjes hebben mij ook geholpen. Om mijn eigen impactonderneming FitGaaf! te starten, uit te bouwen en vol te houden. In het bijzonder de boekjes van Austin Kleon: ‘Show your Work’ en ‘Keep Going. Vierkante, kleurrijke boekjes, die ik bij mijn ouders las, toen ik daar op bezoek was met onze kinderen.

Ik had ze binnen één, hoogstens drie, sessies uit. Om vervolgens met een vreemd, maar fijn warm gevoel als een gek allerlei ideeën op te schrijven. Die boekjes waren vooral op creativiteit gericht. En hoewel impactondernemen veel creativiteit vraagt, wil ik al langer graag de vertaalslag naar ondernemen maken.

Daarom dit boekje. Met 10 stappen om je eigen impactinitiatief te starten en uit te bouwen. En vol te houden. Vooral om je de inspiratie en kracht te geven om te beginnen. Waar maakt eigenlijk niet uit. Wie je bent maakt ook niet uit. Ga je nog naar school? Studeer je? Werk je al een paar jaar? Of heb je juist geen werk (maar doe je iets anders waardevols, zoals zorgen voor een ander)? 

Het maakt niet uit. Als er maar iets kriebelt. Als je maar begint.

Om extra inspiratie te bieden komen in het boekje 10 tot 15 #gaveimpactmakers aan het woord. Zij vertellen hoe en waarom zij zijn begonnen en wat ze drijft om door te blijven gaan.